VÅRA TJÄNSTER
CITYVETERINÄREN MALMÖ
VI ERBJUDER:
Röntgen | |
Tandvård | |
Provtagning | |
Kirurgi |
REGLER FÖR AVBOKNING:
Avbokning av tid på måndag måste ske på fredagen innan senast klockan 14.00. Avbokning kan även ske per mail: info@cityvet.se | |
Bokas tiden inom 24 timmar och man avbokar innan besöket debiteras man 310 kr. | |
Uteblivet besök debiteras också med 500 kr. | |
Utebliven operationstid eller tandbehandlingar debiteras beroende på typ av operation/tandbehandling. | |
Anledningen för detta är att vi får in många avbokningar tätt inpå bokad tid och att akutpatienter därmed blir drabbade. Detta är inte för vår egna vinnings skull. |
röntgen
Röntgen är ett viktigt komplement till övriga undersökningar för att vi ska kunna ställa en korrekt diagnos. Vi använder oss av digital framkallning vilket innebär att vi snabbt kan läsa av bilderna och ägaren kan få ett utlåtande direkt på kliniken.
För att få fram en bild, exponerar man en kroppsdel med röntgenstrålning. En del av strålningen kommer att absorberas av vävnaden och en del passerar genom kroppen till framkallningsfilmen som är placerad under djuret. När filmen framkallas kommer olika strukturer i kroppen att synas i en gråskala: luft blir svart, fett och vätska grått och ben vitt. På detta sätt kan vi skilja mellan olika organ i kroppen.
Beroende på vad man vill undersöka kan man även ge djuret kontrastmedel som syns på röntgenbilden för att t.ex. upptäcka främmande föremål i mag/tarmkanalen.
Då röntgenbilder är 2-dimentionella krävs det ofta mer än en bild för att man ska kunna lokalisera en skada. Eftersom djuret måste ligga stilla när man tar bilderna kan det ibland bli nödvändigt att ge djuret någonting lugnande. Om du vet att ditt djur ska röntgas och behöver sederas är det bra om det har fastat 4 timmar före besöket.
Ibland kan vi behöva hjälp av djurägaren för att hålla djuret i rätt position, Om du är gravid eller under 18 år får du tyvärr inte vara med i rummet när vi tar bilderna.
Några exempel på vad man kan upptäcka med hjälp av röntgen:
Benbrott
Vätska i buk- eller brösthåla
Främmande föremål
Dräktighet
Tumörer i skelett eller mjukdelar
Diskbråck
Artros
Urinsten
Livmoderinflammation
Lunginflammation
...och mycket mer
Tandvård
Många hundar och katter har problem med munnen och tänderna. Liksom hos människor kan det orsaka obehag och smärta. Därför rekommenderar vi att alla hundar och katter bör undersöka sina tänder minst en gång i sitt liv. Läs mer om de olika tandproblemen under respektive flik på kunskapsbanken.
Vanliga frågor:
Vad händer när man lämnar in sitt djur för tandbehandling?
Alla tandpatienter lämnas in på morgonen mellan 07.30-08.00. De ska vara fastade 8 timmar, men får ha fri tillgång till vatten. För patienter över 8 år rekommenderar vi att vi tar ut ett blodprov innan vi söver dem. När djurets sövts rensar vi bort tandstenen med hjälp av ultraljud och polerar tänderna med tandpasta. Därefter tas röntgenbilder vid behov. Om några tänder behöver dras ut kommer vi att kontakta ägaren medan djuret är sövt innan vi utför några behandlingar.
Varför luktar min hund/katt illa ur munnen?
Dålig andedräkt kan vara tecken på flera olika problem, men ofta rör det sig om någon form av tandsjukdom där tandköttet är inflammerat. Boka gärna en tid för en undersökning innan en tandbehandling för att utesluta andra orsaker till lukten.
Varför måste djuret sövas?
För att kunna undersöka alla tänderna i munnen måste djuret vara stilla. Den skonsammaste metoden är att ha djuret under inhalationsnarkos. Dessutom gör det ont att rensa tandfickor eller dra ut tänder, därför får alla våra tandpatienter smärtstillande innan de sövs.
Varför måste man ta röntgenbilder?
Liksom tandläkare använder vi röntgen för att diagnostisera olika tandsjukdomar och hur utbredda de är. Vi tar även röntgenbilder både före och efter eventuella tandextraktioner för att kunna planera och kontrollera behandlingen. Vissa tandproblem uppstår först i rötterna och kan vara svåra att upptäcka utan röntgen. Därför rekommenderar vi att alla katter över 6 år genomgår en så kallad röntgenscreening för att upptäcka tecken på sjukdom innan de ställer till med besvär för katten.
Provtagning
Blodprov
Vi har ett eget laboratorium där vi kan analyser blodprover och vid akuta fall få svar omgående.
Urinprov
Vi analyserar urinprov oftast medan ni väntar. Om du ska lämna in ett urinprov ska det helst inte vara mer än en timme gammalt för att vi bland annat ska kunna titta efter urinkristaller.
Öroncytologi
Om vi misstänker öroninflammation kommer vi att ta ut en öroncytologi för att kunna leta efter bakterier och svamp. Du får oftast svaret medan du väntar.
Hudskrap
Som en del i en hudutredning kan vi ta hudskrap för att leta efter parasiter.
Friskvård
Vaccinationer
Du är välkommen att boka tid för vaccinering av din hund, katt eller kanin.
Förutom de vanligaste vaccinerna har vi även vaccin mot rabies och leptospiros.
Passutfärdande
Ska du resa med ditt djur? Vi hjälper dig att utfärda ett husdjurspass, rabiesvaccination och eventuell avmaskning. Tänk på att det är ditt ansvar som djurägare att ta reda på vilka krav som gäller för resa till och från det aktuella landet.
ID-märkning
Enligt lag måste alla hundar och katter i Sverige vara ID-märkta och sedan registreras i Jordbruksverkets hund- respektive kattregister.
Rakning av tovor
Ibland händer det att katter som varit bortsprungna kommer hem med tovor i pälsen. Dessa kan vara mycket obehagliga för katten och gör ont om man försöker kamma ut dem. Vi kan hjälpa dig att raka bort tovorna. Ring oss för mer information.