Tandvård

Tandvård

Många hundar och katter har problem med munnen och tänderna. Liksom hos människor kan det orsaka obehag och smärta. Därför rekommenderar vi att alla hundar och katter bör undersöka sina tänder minst en gång per år. Nedan har vi listat några vanliga frågor

Vad händer när man lämnar in sitt djur för tandbehandling?

Alla tandpatienter lämnas in på morgonen mellan 07.30-08.00. De ska vara fastade 8 timmar, men får ha fri tillgång till vatten. För patienter över 8 år rekommenderar vi att vi tar ut ett blodprov innan vi söver dem. När djurets sövts rensar vi bort tandstenen med hjälp av ultraljud och polerar tänderna med tandpasta. Därefter tas röntgenbilder vid behov. Om några tänder behöver dras ut kommer vi att kontakta ägaren medan djuret är sövt innan vi utför några behandlingar.

Varför luktar min hund/katt illa ur munnen?

Dålig andedräkt kan vara tecken på flera olika problem, men ofta rör det sig om någon form av tandsjukdom där tandköttet är inflammerat. Boka gärna en tid för en undersökning innan en tandbehandling för att utesluta andra orsaker till lukten.

Varför måste djuret sövas?

För att kunna undersöka alla tänderna i munnen måste djuret vara stilla. Den skonsammaste metoden är att ha djuret under inhalationsnarkos. Dessutom gör det ont att rensa tandfickor eller dra ut tänder, därför får alla våra tandpatienter smärtstillande innan de sövs.

Varför måste man ta röntgenbilder?

Liksom tandläkare använder vi röntgen för att diagnostisera olika tandsjukdomar och hur utbredda de är. Vi tar även röntgenbilder både före och efter eventuella tandextraktioner för att kunna planera och kontrollera behandlingen. Vissa tandproblem uppstår först i rötterna och kan vara svåra att upptäcka utan röntgen. Därför rekommenderar vi att alla katter över 6 år genomgår en så kallad röntgenscreening för att upptäcka tecken på sjukdom innan de ställer till med besvär för katten.

Kontakta oss för mer information


OBS ingen tidsbokning per mail.

040-616 00 03

info@cityvet.Se

Har du några frågor eller funderingar?

Tveka inte att höra av dig till oss! Om ditt ärende är akut, ring oss direkt på 040-616 00 03