122018dec

LJUDRÄDSLA HOS HUND

(även andra djur blir rädda och de flesta av tipsen som följer kan tillämpas oavsett om det är en hund, katt, kanin eller fågel som är rädd)

Tyvärr är det många hundar som är rädda för fyrverkerier och nyårsafton är därför en ytterst stressfull situation för dem. Ofta är det hundar som redan upplevt några nyårsfiranden tidigare som har mest problem. Rädslan och stressen blirofta värre för varje år, och kanske har ägaren inte sett tecknen de första åren och söker inte hjälp förrän hunden är jätterädd. 

Tyvärr finns det ingen magisk lösning på problemet. Det kräver mycket arbete av dig som hundägare, och det mesta arbetet sker under resten av året. 

Många tror och hoppas på att vi som veterinärer kan ge hunden en medicin som gör att den sover igenom hela nyårsfirandet, men så enkelt är det inte. Lugnande preparat som tidigare användes flitigt gjorde att hunden blev trött och oförmögen att flytta sig, men alla sinnesintrycken fanns kvar eller till och med förstärktes och hunden blev ännu mera stressad för att den inte kunde gå och gömma sig. Därför fokuserar de råd och behandlingar som vi använder oss av idag på att minska intrycken, minska stressen och minska återhämtningstiden. 

Nedan följer flera olika tips och information om saker du kan göra för att minska stressen för din hund. 

SMÄLLFRI MILJÖ

Det helt optimala är så klart om man har möjlighet att resa bort någonstans där det inte finns smällare eller där de i alla fall är mindre förekommande. Tyvärr har inte alla denna möjlighet och då får man göra så gott man kan i sitt eget hem. 

· Gör i ordning en plats för hunden som är så smällfri som möjligt. Välj helst ett rum utan fönster, källaren är ett utmärkt val. Dra för fönster så djuret slipper se skenet från raketerna.

· Många hundar vill krypa in under möbler för att gömma sig, så täck över en bur eller gör en koja under ett bord eller liknande där hunden kan dra sig undan. Gör i ordning denna plats ett par veckor i förväg, lägg in filtar och leksaker hunden tycker om, kanske ett klädesplagg med din doft på så att hunden känner sig trygg där. Om hunden väljer sitt eget gömställe, som under möbler, dra inte ut den därifrån utan gör den platsen tryggare genom att täcka för, lägga dit filtar, vattenskål med mera. 

· Sätt på musik för att dränka ut ljudet utifrån. 

· En del hundar accepterar att man stoppar fetvadd i öronen på dem för att dämpa ljudet. Gör detta några dagar innan så att hunden inte blir mer stressad av att få någonting i öronen utöver smällandet. 

SÄND RÄTT SIGNALER

Som hundägare är det viktigt att du inger trygghet och demonstrerar lugn i den stressade situationen som hunden befinner sig i. Det absolut viktigaste är att aldrig ömka en hund som är rädd, detta föder bara mer rädsla. Det är då bättre att fullständigt ignorera hunden. Har den gömt sig, låt den ligga kvar där tills den själv väljer att komma ut. 

Sjasa inte bort hunden om den söker kontakt. Man kan låta hunden ligga intill sig och lägga en hand om den för att inge trygghet. 

Bete dig i övrigt som vanligt, som om du inte hörde smällarna. 

RASTNING

Försök så långt som möjligt att inte gå ut på promenad medan det smäller ute, men om det trots allt skulle smälla till och hunden blir rädd, gå inte raka vägen hem direkt, det sänder signalen att det är farligt ute. Fortsätt den vanliga promenaden utan att se på eller tala till hunden, försök distrahera den genom att växla tempo och ta tvära svängar. När hunden är lugnare kan man försöka leka med den eller kasta ut godis i gräset så den får söka och på så sätt tänka på något annat. När hunden är lugn är det dags att gå hem. 

Om hunden är så stressad att den inte kan ta godis, eller det smäller flera gånger, korta in promenaden och prova att gå ut igen lite senare när det är lugnare ute. 
Tänk även på att halsband eller sele sitter ordentligt och att hunden inte kan ta sig ur även om den skulle bli rädd. 
Många hundar springer bort varje år för att de slitit sig från sina ägare. 

BETEENDETRÄNING

Detta är den viktigaste och även mest arbetskrävande delen av att hantera skotträdsla hos hund. Denna träning är inget man börjar med 3 veckor innan nyår utan sker under resten av året. Grundprincipen är att man vänjer hunden vid smällare under trygga förhållanden och uppmuntrar ett lugnt beteende. Det finns flera olika ljudskivor, DVDer och ljudfiler med fyrverkerier som man kan använda sig av. Börja med att spela upp ljudet på mycket låg volym och efterhand som hunden vänjer sig vid ljudet ökar man volymen. Belöna under tiden eller lek så att hunden förknippar ljudet med något positivt. 

När hunden tolererar en ljudnivå som liknar den vid nyårsafton kan man introducera andra ljud och miljöer. Det finns flera skytteklubbar eller brukshundklubbar som har skottövningar. Placera dig själv och hunden några kvarter ifrån klubben och efterhand som hunden accepterar ljudet flytta närmre ljudet. 

Tänk på att endast uppmuntra lugna beteenden. Försök att associera smällandet med något positivt som lek, eller låt hunden spåra efter godis. Om hunden blir för stressad och inte kan leka eller ta godiset, då är störningen för stor och du måste backa i träningen och träna på låg volym igen. 

Det finns även privata hundtränare som hjälper till med denna typ av träning. 

Även med träning kommer hunden troligen inte att plötsligt tycka om fyrverkerier, men känner igen dem och reagerar inte lika intensivt på dem, vilket är målet. 
Problemet är att vi inte riktigt kan återskapa hela upplevelsen som är nyårsafton. Det smäller, visslar, tjuter, ekar, blinkar och luktar konstigt för hunden, men vi kan försöka få dem att tycka att det är mindre otäckt. 

STRESSREDUCERING

Det finns flera olika preparat som har en stressreducerande effekt. Man ska inte misstolka dessa som lugnande, och de kommer troligen inte att fungera ensamt utan måste kombineras med metoderna redan beskrivna ovan. 

Poängen med alla dessa preparat är att ta “udden” av stressen så hunden inte går upp lika högt i stressnivå men framför allt för att korta in återhämtningstiden efter stressen. 

ADAPTIL

Adaptil är ett feromonpreparat för hundar. Det innehåller ett doftämne som tikarna har runt sina spenar vid digivningen och har en lugnande effekt även på den vuxna hunden. Fördelen med detta preparat är att hunden inte blir allmänpåverkad eller trött. Det har även god effekt på hundar med t.ex. ensam-hemma-problem eller åksjuka. 

Adaptil finns i tre former; spray, halsband och adapter. 

Adaptorna har bäst effekt om man börjar med dem 2-3 veckor innan önskad effekt, medans halsband och spray har en direktverkande effekt.

Sprayen kan man med fördel spraya på en filt, i en bur eller annat område som hunden befinner sig på under nyår, och halsbandet kan sättas på redan vid Lucia om så önskas och har effekt i 4 veckor. Fördelen med halsbandet är att hunden har doften med sig hela tiden både ute och inne. 

FODERTILLSKOTT

Det finns flera olika stressreducerande fodertillskott med olika örter, mjölkproteiner, vitaminer och andra verksamma ämnen. 
Dessa kan man med fördel ge redan från Lucia och fram till trettonhelgen och kan kombineras med feromonbehandling och medicinsk behandling. 
Exempel på sådana tillskott är 
iHarmoni 
Zylkéne 
Calmex 
Cystophan 
Aptus relax med flera 

MEDICINERING

En del hundar är fortfarande så rädda vid nyår att medicinering är nödvändigt. 
Numera finns det olika typer av antidepressiva medel till hund som man kan använda sig av. Både korttidsbehandling över själva nyårsafton och långtidsbehandling från början av december och in i januari, eller som komplement vid beteendeträning. 

Liksom med de stressreducerande receptfria preparaten så kommer dessa läkemedel inte göra att hunden blir helt orädd och kan vara med i “firandet”. Oavsett vilken typ av läkemedel eller fodertillskott man använder är de endast komplement till metoderna vi tidigare nämnt. 

Det är även en fördel att prova medicineringen några dagar före nyårsafton för att kontrollera biverkningar och dosens effekt. 

För att få antidepressiv medicin till din hund måste den först undersökas av veterinär. Alla hundar är olika och har olika erfarenheter. Det som fungerar för den ena kanske inte fungerar för den andra, och äldre och sjuka djur som kanske står på någon annan typ av medicinering kanske ska ha ett tredje alternativ. Därför försöker vi skräddarsy behandlingen så gott det går för varje individ. 

Du är hjärtligt välkommen in till våra kliniker och prata med våra sköterskor i receptionen. Om er hund är kandidat för de receptbelagda preparaten bokar vi gärna en tid till en av våra veterinärer för en nyårskoll.